5 eksempler på hvordan du kan anvende en New Yorker-skillevæ

De fleste husejere og designere vil gerne have nogle værelser, der er såvel lyse som rummelige. Det er grunden til, at Crittall-stilen, med de smukke glasvægge – som borgerskabet i London forelskede sig hovedkulds i for mange år siden – på ny er blevet så utrolig populær. I Danmark kalder vi disse glasvægge for New Yorker-vægge. 

Men hvad er det egentlig, der er så utrolig attraktivt ved denne stil med de engelske stålrammer, og hvordan får man glæde af denne stil i sit eget hjem? Mød Andrei Reshetin, designer i og indehaver af Black Owl.

“Når jeg besøger de gamle bydele i London, går jeg altid på udkig efter de originale Crittall-rammer og finder dem som regel også. De pryder især de gamle huse i de velhavende kvarterer, hvor husejerne elskede at forsyne deres vinduer og døre med en flot stålramme. Metalrammen var med til at understrege, at disse husejere havde en højere status og en god smag. Det var nemlig kun et fåtal af husejerne, der havde råd til at købe sådan en ramme.”

Navnet Crittall henviser til en særlig industriel stil, som er blevet meget populær nu om dage. Produktionsteknologien opstod i 1900-tallet, da det varmvalsede stål blev opfundet. Det var helt tilbage i 1884, at jernhandleren Francis Henry Crittall fra Essex første gang anvendte denne metode til at fremstille vinduer indrammet i stål. Navnet Crittall blev derefter et meget populært varemærke i hele Europa og senere også i USA.

Der findes mange berømte bygninger, der har originale Crittall-vinduer. De er både monteret på Tower of London, og de kan også ses på National Gallery og på det britiske parlament. Du finder dem også på Folkeforbundets bygning i Geneve, på den tidligere arkitektskoles bygninger (Staatliches Bauhaus) i Tyskland og på Yale universitetet. Der findes faktisk et hav af Crittall-vinduer, der stadigvæk er i brug den dag i dag, til trods for at de blev monteret for flere hundrede år siden.


Originale Crittall-vinduer i London. Foto: www.crittall-windows.co.

I dag er navnet Crittall blevet en samlet betegnelse for de sorte stålrammer, der i dag fremstilles af flere forskellige producenter, og som vi kender som New Yorker-vægge og -døre. Med inspiration i det originale varemærke, er der nu flere virksomheder, der tilbyder den samme høje kvalitet og de samme holdbare rammer, men til mere overkommelige priser.

“Varemærket er mere end 130 år gammelt, men produkterne, der udspringer af denne ide, fremstår i dag supermoderne. Pinterest er fyldt med skønne indretninger med rammer i New Yorker-stil”, fortæller Andrew. “Stål er et utroligt fascinerende materiale med en hel særlig udstråling. Man kan simpelthen ikke opnå en lignende effekt ved brug af hverken plastik, træ eller aluminium”.

“Takket være New Yorker-væggens elegante, tynde rammer gør den ikke indretningen tungere, hvilket gør den til det oplagte valg, hvis du ønsker at dele et rum op. En glasskillevæg i New Yorker-stil passer stort set til enhver indretning og er velegnet til både hjemmet og kontoret, restauranten, hotellet og forretningen.”

Vi har sammen med Andrei set nærmere på de mest populære muligheder for at anvende en New Yorker-væg i boligindretningen. 

1. Indret en hjemmearbejdsplads 

“En New Yorker-skillevæg giver dig en praktisk opdeling af rummet, og da skillevæggen er let og af glas hindrer den ikke lyset i at trænge ind i rummet. Du kan også hænge nogle gardiner op for at lukke mere af og skabe en lidt mere hyggelig stemning i arbejdsværelset. Når du så trækker gardinerne fra, har du igen et stort, lyst rum med masser af plads.

Personligt foretrækker jeg selv den klassiske New Yorker-stil med sort stål og klart glas. De smukke svejsninger og det børstede look får rammerne til at fremstå utrolig originale i stilen. Både rammen og glasset fås i flere forskellige farvekombinationer og strukturer, f.eks. mat, tekstureret, tonet osv.”


New Yorker væg med dør fra Black Owl. Stål, hærdet glas. Bed om et tilbud: www.blackowl.dk

2. Adskil gangen og stuen  

“En New Yorker-skydedør kan på smukkeste vis dele ethvert rum op. En af flere muligheder er at dele rummet op i henholdsvis entre og stue. På denne måde får du et afgrænset område, hvor du kan hænge overtøjet og tage skoene af, men du får samtidig oplevelsen af at træde ind i ét stort rum. En stor døråbning får de tynde rammer til at se utrolig raffinerede ud. Den moderne betegnelse for denne form for indretning er ”broken plan”; rummet er åbent, men stadigvæk opdelt.”

New Yorker væg med dør fra Black Owl. Stål, hærdet glas. Bed om et tilbud: www.blackowl.dk

3. Adskil spisestuen og stuen 

“Her har vi en rigtig god løsning til f.eks. lofts- eller studiolejligheden. På denne måde har du ét stort rum, men du får samtidig indrettet en afdeling, hvor du kan samle familie og venner til middag.

Jeg er meget begejstret for glasvæggene med stålramme, da de virkelig understreger den minimalistiske stil. De falder naturligt ind i næsten enhver stil og er altid et flot supplement til rummets indretning. Samtidig repræsenterer væggene en moderne stil, til trods for at den originale Crittall-stil oprindelig blev brugt på Titanic for mere end hundrede år siden.”

New Yorker døre fra Black Owl. Bed om et tilbud: www.blackowl.dk

4. Adskil påklædningsrummet og soveværelset 

“Glasvæggen med stålramme kan også bruges til at opdele påklædningsrummet og soveværelset i stedet for at gøre det til et stort skab.” 

New Yorker væg med dør fra Black Owl. Stål, forstærket glas. Bed om et tilbud: www.blackowl.dk\

5. Opdel kontoret i zoner 

“En skillevæg med matteret glas og en stålramme i vintagestil er et af de mest populære valg til det åbne kontorlandskab. Denne type skillevæg giver medarbejderne en oplevelse af mere privatliv og komfort end en traditionel skillevæg. Skillevæggen er flytbar, fås med eller uden ben og kan flyttes rundt ligesom som en foldevæg. 

Skillevæg med glas fra Black Owl. Stål, forstærket glas. Bed om et tilbud: www.blackowl.dk\

New Yorker-stilen er ikke bare praktisk, den er også utrolig flot”, opsummerer Andrei. “Den har simpelthen fået en renæssance, og jeg er sikker på, at vi kommer til at se meget mere til New Yorker-stilen i de kommende år.”

Share this post:

Bed om et tilbud

Send os de omtrentlige mål på dør og væg, du ønsker, og vil vi vende tilbage til dig med et tilbud.

Send et spørgsmål